Wervelkolom

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

De bouw van de wervelkolom:

Inleiding

De wervelkolom is geen rechte staaf, maar heeft een S-vormige kromming. De onderste kromming noemen we een lordose ( lumbale lordose). De middelste kromming noemen we kyfose ( thoracale kyfose]] en in de nek is er weer een lordose ( cervicale lordose). In de nek hebben we 7 nekwervels;de bovenste is de atlas;de tweede is de draaier. In de borstwervelkolom hebben we 12 borstwervels,die, samen met de 12 ribben en het borstbeen,de borstkast vormen. De lendewervelkolom bevat 5 wervels.Onder de lendewervelkolom vinden we het heiligbeen,dat bestaat uit 5 wervels die met elkaar verbonden zijn en zodoende één botstuk vormen. Daaronder ligt het staart-of stuitbeentje, dat ook uit 5 met elkaar verbonden staartwerveltjes bestaat.(zie tekening)

Rugklachten p13.jpg

De functies van de wervelkolom zijn:

  • omhulling van het ruggemerg; bescherming van het ruggemerg.
  • steunfunctie,dus het rechtophouden van de romp.
  • bewegingsfunctie,dus het bewegen van de romp.

Door deze vele functies,die eigenlijk met elkaar in tegenspraak lijken te zijn,is de wervelkolom een zeer ingewikkelde structuur! Tussen de wervels zitten gewrichten, die bewegingen mogelijk maken,de zgn.intervertebraalgewrichten.Daarnaast zijn er ook nog banden en spieren die over en/of tussen de wervels liggen. De spieren zorgen voor beweging, doch zorgen er ook voor dat de wervelkolom stabiel blijft in bepaalde standen. De buikspieren, rugspieren en boven- en onderbeenspieren proberen de rechte stand van de wervelkolom te handhaven. Als de buikspieren niet voldoende van sterkte zijn, dan kan de lende overbelast worden.

De lende bestaat uit 5 wervels. Als je de wervels afzonderlijk bekijkt van boven naar beneden, dan worden de lendewervels steeds breder. De lendewervels hebben een steunende/dragende functie. De onderste lendewervels worden zwaarder belast dan de bovenste. Achter de wervel loopt een kanaal. Dit kanaal wordt het ruggemergkanaal genoemd. Vanuit het ruggemerg ontspringen zenuwen, die zorgdragen voor goed functioneren van de rug en benen. Druk op de zenuwen kan klachten in de rug, bil en benen veroorzaken. Tussen 2 wervels bevindt zich een tussenwervelschijf. Om rugklachten beter te begrijpen, en er daardoor iets zelf aan te doen, is het belangrijk om de tussenwervelschijf met zijn functie tussen twee wervels beter te bekijken.

SegmenWK.JPG Wervel van boven gezien en structuur tussenwervelschijf

Curvatuur wervelkolom.JPG Normale curvaturen wervelkolom

De menselijke wervelkolom bestaat uit 33 of 34 wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. Bij 99,9% van de mensen klopt dit. In uitzonderlijke gevallen komt ook wel eens een zesde lendewervel voor.

Van boven naar beneden:

150px-Gray 111 - Vertebral column-coloured.png Wervelkolom van zijwaarts bekeken.

De naamgeving voor de individuele wervels wordt in jargon afgekort tot C1-C7 voor de cervicale- of nekwervels; tot T1-T12 of Th1-Th12 voor de thoracale- of borstwervels en tot L1-L5 voor de lumbale- of lendenwervels.

Het midden van de lendenwervels bevindt zich 2 cm boven de bekkenkam.

De wervels beschermen het ruggenmerg, en dragen het gewicht. Naarmate het te dragen gewicht groter wordt, worden ook de wervels groter en anders van vorm. De wervelkolom steunt op het bekken.

De wervelkolom van de mens heeft een s-vorm. Door deze vorm worden schokken die ontstaan bij lopen of rennen geïsoleerd van de gevoelige hersenen. De krommingen in deze s-vorm worden aangeduid met de termen kyfose en lordose. Een kyfose is een kromming met de bolle kant richting de achterzijde, zoals in de thoracale en de sacrale wervelkolom. Een lordose is een kromming met de bolle kant richting de voorzijde, zoals in de cervicale en de lumbale wervelkolom. Een scoliose is een onnatuurlijke kromming in links-rechts richting.

Zie ook


<google uid="C02" position="none"></google