Aneurysma

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Een aneurysma is een verwijding van een vaatwand. Hierbij wordt de wand zwakker en de lokale bloeddruk kan niet meer weerstaan worden. De kans op een ruptuur is hierdoor aanwezig.


Aneurysem.jpg

Angiogram van een slagader in de hersenen. De contraststof (op deze opname zwart) is door middel van een katheter in de slagader gespoten. Het aneurysma is zichtbaar als een uitstulping aan de slagader.]] Een aneurysma is een verwijding in een deel van het vaatstelsel. Het kan zich zowel in een slagader, een ader als in het hart bevinden. De meest voorkomende plaats is de lichaamsslagader oftewel aorta in de buik. Dit wordt een AAA genoemd, een Aneurysma Aortae Abdominalis. Echter, een aneurysma in de hersenen komt ook vaak voor. Na het scheuren van een dergelijk aneurysma treden vaak duidelijke klachten op, zoals uitvalsverschijnselen en heftige hoofdpijn.

Vroeger dacht men aan slagaderverkalking (atherosclerose) als oorzaak van een aneurysma. Dit is echter niet de enige oorzaak, er zijn waarschijnlijk ook andere factoren van belang voor het ontstaan van een aneurysma. Tegenwoordig wordt een degeneratief proces in de wand van de aorta als oorzaak gezien. Hierbij is het evenwicht tussen eiwitten die de aortawand opbouwen en afbreken gestoord. Tevens kunnen erfelijk bepaalde stoornissen in de opbouw en stevigheid van de vaatwand, leiden tot het ontstaan van aneurysma’s op jeugdige leeftijd. Naast afwijkingen in opbouw en stevigheid van de vaatwand spelen mogelijk ook bepaalde ontstekingsreacties een rol. Verder zorgt roken voor slijtage van de aderen. Rokers lopen een aanzienlijk groter risico een aneurysma te krijgen dan niet-rokers.

In de meeste gevallen zijn er geen ernstige klachten. Echter, als een aneurysma groter wordt, dan wordt de vaatwand wel zwakker en kan hierin een scheurtje ontstaan, met een bloeding als gevolg. Bij een aneurysma van de aorta in de buik is deze bloeding in 75% van de gevallen dodelijk. Meer dan 50% van de patiënten overlijdt voor aankomst in het ziekenhuis, waarna nog eens meer dan 50% van de geopereerden overlijdt tijdens de operatie. Een aneurysmaruptuur in de thorax (borstholte) is vrijwel altijd dodelijk.

Het aneurysma is meestal symptoomloos, behoudens een kloppend gevoel in de bovenbuik en klachten door optredende complicaties. Er is waarschijnlijk ook sprake van enige vorm van erfelijkheid, gezien het vaker voorkomen binnen sommige families. Het grootste gevaar vormt een (dreigende) aortaruptuur.

Behandeling

Vanwege de gevaren is het zaak een verdenking op een aneurysma goed te laten onderzoeken. Bij lichamelijk onderzoek kan dit alleen maar heel grof. Een goede methode is een echografie, waarbij de diameter in maat kan worden bepaald. Als een AAA groter is dan 50 mm bestaat er een reëel gevaar voor een ruptuur. In dat geval wordt meestal besloten tot een aorta bifurcatie prothese of het plaatsen van een stent. Preoperatief wordt dan ook nog een angiografie of CT onderzoek verricht om te bekijken, welke aftakkingen van de aorta eveneens zijn betrokken bij het proces. Vroeger gebeurde er een aortografie, maar deze techniek is vervangen door veiligere onderzoeken.

Behandeling aneurysma met clip, schematisch:

Afbeelding

Externe links

Youtube

  • Abdominaal aneurysma[1]

<google uid="C02" position="none"></google