Beenlengteverschil

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Beenlengteverschil

Inleiding

Bij sommige mensen is het ene been langer dan het andere. Door het lengteverschil gaat het bekken scheef staan en om dit 'goed te maken' gaat de rug een kromming scoliose maken. Dit lukt door de spieren aan één kant van de rug constant te spannen. Beenlengteverschil geeft meestal geen klachten, dus ook geen rugpijn. Pas bij een groot verschil in lengte (ongeveer 2,5 cm en meer) bestaat er kans dat de rugspieren zodanig moeten spannen dat er rugpijn ontstaat.

Waardoor kan het komen?

Beenlengteverschil is meestal aangeboren maar kan ook ontstaan als iemand tijdens de groeiperiode een been breekt. In sommige gevallen is de oorzaak een infectie of verlamming. Soms ook wordt er geen oorzaak gevonden idiopatisch.

Hoe wordt het vastgesteld?

Een beenlengteverschil is met een lichamelijk onderzoek vast te stellen.

Wat kan helpen?

Als het beenlengteverschil rugklachten geeft, kan er onder de hak van een schoen een hakje gezet worden dat even hoog is als het beenlengteverschil. Een verhoging moet onder de hak gezet worden en niet in de schoen omdat de pasvorm van de schoen daardoor verandert en dat kan weer andere klachten geven. Met behulp van schoenaanpassingen kunnen beenlengteverschillen tot vijf centimeter worden opgevangen.

Ernstiger beenlengteverschillen kunnen operatief behandeld worden


Ermee leven

Met een aangepaste schoen heeft een beenlengteverschil tot vijf centimeter verder geen invloed op het dagelijks leven.

Bronnen:

  • Orthopedie door prof. dr. J.A.N. Verhaar en prof. dr. A.J. van der Linden (2001 Bohn Stafleu Van Loghum ISBN 90-313-3094-9)

Gerelateerde onderwerpen

Links

  • Rugklachten startpagina.nl