Biofeedback

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Biofeedback

Inleiding

Bij biofeedback worden signalen van het lichaam gemeten en zichtbaar gemaakt. Tijdens de behandelingen wordt feedback op deze signalen gegeven, waardoor de cliënt zich bewust wordt van zijn lichamelijke reacties en ze vervolgens onder controle leert krijgen.

De signalen van het lichaam waarop feedback kan worden gegeven, zijn onder andere:

  • Temperatuur
  • Spierspanning
  • Hersengolven (EEG)
  • Hartslag
  • Ademhaling
  • Bloeddruk
  • Huidgeleidingsreactie

Toepassingsgebieden

Biofeedback heeft meerdere toepassingsgebieden. Toegepaste psychofysiologie is een vorm van biofeedback gebaseerd op de relatie tussen psychische factoren en lichamelijke reacties. Toegepaste psychofysiologie richt zich op de lichamelijke reactie om de psychische klachten te behandelen. Door het geven van feedback op de lichamelijke signalen, meestal in de vorm van een beloning, leert de cliënt de lichamelijke reactie te controleren en wordt er tegelijk effect uitgeoefend op de psychische gesteldheid.

Relatie psychische factoren en lichamelijke reacties

Een voorbeeld van deze vorm van biofeedback is het zichtbaar maken van de relatie tussen gespannen zijn (psychische factor) en koude handen (lichamelijke reactie). Met een sensor op de hand wordt de lichaamstemperatuur van de cliënt gemeten en op een beeldscherm weergegeven. Als de temperatuur stijgt, wordt er een beloning gegeven in de vorm van een plaatje en/of een geluid. Op deze manier wordt geleerd welke lichamelijke reactie warmere handen oplevert en kan er controle op worden uitgeoefend. Door de wederzijdse relatie tussen lichaam en geest krijgt de cliënt niet alleen warme handen, maar de daarbij horende ontspanning.

Controleren van lichamelijke reacties

Een andere vorm van biofeedback is puur gericht op het controleren van lichamelijke reacties. Een voorbeeld daarvan is het aanspannen van verkeerde spieren, iets dat men zichzelf in de loop der tijd onbewust heeft aangeleerd of het gevolg is van pijn. Het aanspannen van de spieren kan onder andere leiden tot lage rugpijn, incontinentie, hoofdpijn en verergering van al aanwezige pijnklachten. Biofeedback wordt in dit geval toegepast om de spierspanning (of andere lichamelijke reacties) onder controle te krijgen, zodat de klachten verminderen.

Er zijn twee grote organisaties voor biofeedback: de Europese Biofeedback Foundation of Europe (BFE) en de Amerikaanse Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB). In Nederland is een sectie van de BFE vertegenwoordigd. Voor informatie, zie: BFE Nederlandse sectie. Voor links naar sites, artikelen en meer informatie over biofeedback, zie biofeedback startpagina

Zie ook:

<google uid="C02" position="none"></google