De rol van spierdysfunctie bij chronische nekpijn, scriptie

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

De rol van spierdisfunctie bij chronische nekpijn Afstudeerartikel: Jeanette Auée HvU afdeling fysiotherapie juni 2005


Vraagstelling:

Welke rol speelt het disfunctioneren van de cervicale flexoren bij patiënten met chronische cervicale pijnklachten en welke implicaties heeft dit voor fysiotherapeutische interventie?

Achtergrond:

Nekpijn is een veel voorkomende aandoening. Naar schatting zal 67% van de individuen ooit een keer last van nekpijn hebben in zijn of haar leven. Effectieve behandeling van nekpijn is daarom van groot belang. Echter door een te kort aan studies waarin de precieze aard van spierdisfunctie is onderzocht bestaat er geen consensus over een optimaal trainingsprogramma. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van recente onderzoeken naar spierdisfuntie van de cervicale flexoren bij patiënten met chronische nekpijn en de effectiviteit van verschillende trainingsprogramma’s.

Methode:

Antwoord op de vraagstelling is gegeven aan de hand van 17 artikelen, uitgegeven in wetenschappelijke tijdschriften tussen 1999 en 2005.

Conclusie:

Uit recent EMG onderzoek blijkt dat er bij patiënten met chronische nekpijn sprake is van een afname van motorische controle van de diepe en oppervlakkige cervciale flexoren. Dit uit zich in een vertraagde activatie van de spiercontractie van de nekspieren in combinatie met beweging van de bovenste extremiteit. Daarnaast is er sprake van een afgenomen activiteit van de diepe cervicale flexoren gedurende laag belastende cognitief gecontroleerde bewegingen en een toename van activiteit in de oppervlakkige cervicale flexoren gedurende zowel cognitief gecontroleerde bewegingen als functionele activiteiten. Dit alles heeft implicaties voor de fysiotherapeutische interventie. Echter door een te kort aan goede klinische studies die de effectiviteit van therapeutische oefenprogramma’s bij nekpijn patiënten beschrijven bestaat er tot dusver nog geen consensus over de meest effectieve trainingsvorm.