Kraakbeen

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Kraakbeen is een speciale vorm van bindweefsel met een elastisch karakter als gevolg van eigenschappen van de extracellulaire matrix. Kraakbeen kan grote druk weerstaan, maar heeft weinig trekvastheid, in tegenstelling tot bot. Kraakbeen is ingedeeld in drie typen, hyalien kraakbeen, elastisch kraakbeen en fibreus kraakbeen, die verschillen in de hoeveelheden van deze drie belangrijkste componenten.

Kraakbeen is te vinden in vele gebieden van het lichaam, met inbegrip van de articule oppervlak van de botten, de ribbenkast, het oor, de neus, de bronchiale buizen en de tussenwervelschijven. De mechanische eigenschappen zijn intermediair tussen bot en dichte bindweefsel, zoals pezen.

In tegenstelling tot andere bindweefsels, bevat kraakbeen geen bloedvaten. De chondrocyten worden gevoed door diffusie, geholpen door de pompende actie gegenereerd door compressie van de articulaire kraakbeen of flexie van de elastische kraakbeen. In vergelijking tot andere bindweefsels groeit en herstelt kraakbeen langzamer.

Functies

  • Steun bieden aan weke delen
  • leidt druk en piekbelastingen door naar het onderliggende bot
  • Verbindingen maken tussen beenderen
  • verzorgt voeding voor kraakbeencellen
  • Glijvlak in gewrichten vormen
  • Schokabsorptie in gewrichten
  • kan vervormen zonder te beschadigen
  • Bepalen van de groei van pijpbeenderen.

Types kraakbeen

Hyalien kraakbeen
Hyalien kraakbeen is blauwachtig wit kraakbeen waarvan de intercellulaire stof veel collagene en elastische vezels bevat. Kalkafzettingen ontstaan vroegtijdig. Dit soort kraakbeen komt voor in gewrichtskraakbeen, ribkraakbeen, de epifysaire schijven (de linea epiphysialis), het strottenhoofd en in de wand van de luchtpijp.
Elastisch kraakbeen
Elastisch kraakbeen bevat veel elastische vezels in het chondrine. Heeft grote vervormbaarheid en bevindt zich in neusvleugels en neustussenschot en de oorschelpen
Fibreus (vezelig) kraakbeen
Het chondrine in het kraakbeen is doortrokken met dicht opeengepakte collageenvezels, is trekvast en drukbestendig en geeft een soepele botverbinding. Bevindt zich in tussenwervelschijven en schaambeenderen.

Zie ook

Externe links