Meniscus

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

De meniscus


De halvemaanvormige of C-vormige menisci (foto) die zich tussen bovenbeen en onderbeen bevinden en die gevormd worden uit kraakbeen dat voornamelijk elastische en schokdempende eigenschappen bezit, hebben de volgende functies:

Meniscus03.jpg

  • een begeleidende functie bij de “rol en glij”-beweging van het meer ronde bovenbeen uiteinde over het meer vlakke scheenbeen, een soort “kogellager-functie”.
  • een stabiliserende functie in de knie door de vorm van de meniscus en door de verbinding van de meniscus aan het kniekapsel en het scheenbeen (tibiaplateau).
  • een schokdempende functie bij het lopen waarbij elke knie bij iedere stap het volle lichaamsgewicht moet dragen en bij sprongen zelfs een aantal keer het lichaamsgewicht moet worden opgevangen. De meniscus geleidt door zijn vorm de centraal inwerkende kracht op de knie naar buiten af.


Een arthroscopie van de knie biedt de mogelijkheid om de kwaliteit van de meniscus te beoordelen. Op de foto wordt met een tasthaakje een meniscus onderzocht op de aanwezigheid van afwijkingen. De conditie van de meniscus en het kraakbeen is gaaf.

Meniscus repair small.jpg

De menisci zijn aan de zijde van het kniekapsel goed van bloed voorzien. Op de foto staat de F voor femur (bovenbeen) en de T voor tibia (scheenbeen). Het vrije uiteinde (de binnenrand) is nauwelijks doorbloed en daartussen bevindt zich een overgangszone. Er is een rood/rode, een rood/witte en een wit/witte zone.

Vascularisatie small.jpg

Bij een bloeding in de knie aansluitend aan een trauma wordt in 75% letsel van de voorste kruisband gezien (zie verder) en in 20% van de gevallen is sprake van een letsel van de meniscus. De scheur bevindt zich dan vooral in het goed doorbloede perifere gedeelte van de meniscus. Deze scheuren komen dan ook in aanmerking voor hechten.

In ongeveer 5% van de gevallen is de bloeding een gevolg van een fractuur (tibiaplateau) of een diepe kraakbeenbeschadiging. (personen die middelen tegen bloedstolling gebruiken of patiënten met hemofilie kunnen ook zonder trauma bloedingen in de knie krijgen).

De mate van doorbloeding van de meniscus bepaalt de kans op genezing en daarmee tevens de keuze van behandeling. Er is in de orthopedie tegenwoordig een tendens om een meniscus te hechten indien de scheur daarvoor geschikt is. In de laatste 30 jaar is er een ontwikkeling geweest van een open (bijna) volledige meniscectomie(verwijdering van de meniscus), ongeacht het type scheur, tot een arthroscopische meniscopexie (meniscushechting).De intacte meniscus heeft een belangrijke functie in het voorkomen van arthrose.

De kwaliteit van de meniscus vermindert naarmate men ouder wordt en dit proces van degeneratie (foto) is bovendien gerelateerd aan de mate van belasting tijdens bij voorbeeld sporten en bij de beroepsuitoefening.