Oefentherapeut Mensendieck

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Mensendieck is de naam van een paramedische behandelmethode. Oefentherapie-Mensendieck is vernoemd naar Bess Mensendieck, die in het begin van de 20e eeuw een systeem van oefeningen ontwikkelde gericht op het behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en spiergebruik gericht op vitaliteit.

Bij de Mensendieck-therapie komen steeds meer jonge patiënten. Ongeacht de soort therapie is het merendeel van de patiënten tussen 25 en 64 jaar. Voor manuele therapie geldt dit zelfs voor vier op de vijf patiënten. Een op de vijf patiënten die gebruik maken van fysiotherapie is ouder dan 65 jaar. Onder de patiënten die de oefentherapieën Mensendieck en Cesar volgen zijn relatief veel jongeren. Zo zijn bijna twee van de vijf Cesarpatiënten jonger dan 25 jaar. Bron:CBS

Historie

Oefentherapie Mensendieck is een actieve behandelmethode gericht op het houdings- en bewegingsapparaat van de mens. De grondlegster van deze methode heet Bess Mensendieck (geboren in Duitsland 1867- overleden in New York 1957). Haar bewegingsleer was vooral een reactie op de Victoriaanse normen en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de toen heersende moraal. Zij predikte dat geestelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van het lichamelijke en dat iedereen grotendeels zelf de contouren van zijn lichaam kan bepalen door op een functionele manier te oefenen. Geen geïsoleerde spieroefeningen, maar bewust en totaal bewegen. De mens moet dus bewust zijn eigen wil gebruiken om zijn houding en beweging te verbeteren. Dit betekent vooral goed leren luisteren naar de informatie die uit het lichaam zelf wordt verkregen. Uit de spieren, gewrichten, banden en pezen. Goed zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor een bepaalde beweging of activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Maar ook door de informatie die je van buiten uit krijgt door te kijken naar jezelf en te luisteren naar de houdings- en bewegingcorrecties die zij aangaf. Al deze informatie wordt in het centrale zenuwstelsel verwerkt en geeft een bewuste reactie in het bewegen zodat die uiterst doelmatig kunnen worden uitgevoerd. Dit betekende dat aangeleerde bewegingen na oefeningen automatisch gaan verlopen en in het dagelijks leven worden toegepast. Hierdoor ben je dan niet meer afhankelijk van een uur in de week oefenen, maar door het toepassen in het dagelijks leven oefen je dus de hele dag door.

Aanvankelijk gaf ze bewegingslessen aan mensen zonder klachten, later ging zij haar methode ook op patiënten toepassen. Hier behaalde ze goede resultaten mee en kreeg daardoor vanuit de medische wereld steeds meer aandacht voor haar werk. In 1885 was Mensendieck al een veel gebruikte methode en rond 1920 opent ze een grote praktijk aan South Central Park 36 te New York waar ze met veel resultaat patiënten zal behandelen. Naast positieve invloed van houding en beweging blijkt haar methode de schoonheid ook te waarborgen en een natuurlijke innerlijke gratie te geven. Later verhuist ze dan ook naar Californie waar veel beroemde filmsterren zoals Gary Grant en Ingrit Bergman les bij haar nemen. Op veel opleidingen zal haar methode worden onderwezen o.a. op de Yale University en op de Greenwich Academy. Rond 1928 start er een opleiding in Amsterdam. Later in de jaren 40 krijgen ook de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam en Utrecht hun eigen afdeling Mensendieck. Veel prominente artsen en wetenschappers staan dan achter haar systeem. Prof. Dr. F.J.J. Buytendijk, dé specialist op gebied van houding en beweging en het menselijk gedrag, is meer dan 30 jaar verbonden aan de opleiding in Amsterdam.


Zie ook

Externe links