Oefentherapie bij spondylolisthesis gericht op lumbale stabiliteit

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Oefentherapie bij spondylolisthesis gericht op stabiliteit lumbale wervelkolom Jona Beckers, St. Nr. 1151835 Eindexamenopdracht afdeling Fysiotherapie, Hogeschool van Utrecht 10 juni 2005

SAMENVATTING:

Inhoud

Doel:

Hhet doel van dit artikel is een antwoord te geven op de volgende vraag: welke oefentherapeutische interventie bij patiënten met spondylolisthesis bewerkstelligt een goede stabiliteit van de lumbale wervelkolom?

Methode:

Voor deze literatuurstudie zijn diverse databanken geraadpleegd, zoals Medline, Cinahl, doconline en Pubmed. Tevens is gebruik gemaakt van literatuur afkomstig uit de bibliotheek van de Universiteit van Maastricht. Resultaten: in dit artikel worden diverse oefentherapeutische interventies besproken die gebruikt kunnen worden bij de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met spondylolisthesis. De nadruk van dit artikel ligt op het effect van een specifiek oefenprogramma op de segmentale stabiliteit van de lumbale wervelkolom bij spondylolisthesis. Hiervan is bewezen dat het een positief effect heeft op de vermindering van pijnklachten en een toename van functionele activiteiten bij patiënten met spondylolisthesis.

Conclusie:

In de literatuur ziet men een verschuiving plaatsvinden van het trainen van grote spiergroepen naar het specifiek en vooral functioneel trainen van diepe, stabiliserende musculatuur van de wervelkolom bij patiënten met spondylolisthesis. Specifieke training van de segmentale stabiliteit is essentieel bij de conservatieve behandeling van patiënten met spondylolisthesis. Om gegronde uitspraken te kunnen doen over andere oefentherapeutische interventies zal verder gericht onderzoek noodzakelijk zijn bij deze doelgroep.

Trefwoorden:

  • spondylolisthesis
  • fysiotherapie
  • oefentherapie
  • stabiliteitstraining

Zie ook:

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen