Schouder anatomie

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Beenderen:

De schouder bestaat uit 3 beenderen:

  • het schouderblad (scapula) met acromion. Het acromion is het uiteinde van de schouderblad, en vormt het dak van de schouder
  • de bovenarm (humerus)
  • het sleutelbeen (clavicula)

Schouder1.jpg Schouder botstukken

Gewrichten:

Het glenohumeraal gewricht tussen de kop van de bovenarm en het gewrichtsoppervlak van de schouderblad (glenoid). Het acromioclaviculair gewricht, tussen het acromion (uiteinde van de schouderblad) en de clavicula (sleutelbeen).

Schouder 2.jpg Schouderblad zij aanzicht

Ligamenten:

Ligamenten of gewrichtsbanden zijn bindweefselstructuren die de beenderen met elkaar verbinden en de beweeglijkheid van de beenderen ten opzichte van elkaar begeleiden en beperken. Samen met het gewrichtskapsel vormen ze een stevige structuur die de hele schouder omgeeft. Op de rand van het glenoid ligt het labrum, een stevige ring van kraakbeen die het oppervlak van het glenoid een grotere diepte geeft.

Rotator cuff:

De rotator cuff bestaat uit de pezen van 4 spieren : supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor. De rotator cuff vormt de verbinding tussen de spieren en de kop van de bovenarm, waardoor de arm kan worden bewogen. Bij bewegingen houdt de rotator cuff de kop van de bovenarm stevig in de kom van het schouderblad (glenoid).

Bursa:

Tussen het dak van de schouder (acromion) en de rotatorcuff pezen ligt een slijmbeurs of bursa (bursa subacromialis). Dit is een holte met minimale hoeveelheid vocht en de wrijving tussen bot en pees tijdens het bewegen zoveel mogelijk vermindert.

Zie ook

Youtube

  • Schouderanatomie[1]
  • Schouderonderzoek [2]

Fysieke klachten?

Fysiothrapeut.JPG Raadpleeg uw fysiotherapeut, specialist in beweging [3]

Kine.be.JPG Voor België [4]