Skelet

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Het menselijk skelet

Het skelet is het geraamte dat ons lichaam stevig maakt. Het ondersteunt de spieren en het beschermt onze inwendige organen dankzij zijn stevige structuur. Het skelet bestaat uit meer dan 200 beenderen en enkele kraakbeenelementen die op hun plaats worden gehouden door bindweefselstrengen, banden of ligamenten genoemd.Het hele skelet bestaat uit de schedel, de wervelkolom en de borstkas, en het appendiculiare skelet bestaat uit de bovenste en onderste ledematen, de schouder- en de bekkengordel.


Classificatie van botten

Het skelet bestaat uit 206 Botten. De beenderen kan men in twee groepen verdelen: de beenderen van de schedel en de romp en de beenderen van de extremiteiten. De beenderen van de schedel en romp beschermen, dragen en ondersteunen andere lichaamsdelen. De beenderen van de extremiteiten zijn belangrijk voor voortbeweging. De beenderen varieren in grootte. De unieke vorm van elk beenstuk bepaalt de functie van dat betreffende beenstuk. De beenderen kunnen op basis van hun vorm ingedeeld worden in lange, korte, platte en onregelmatige beenderen.


 • Lange beenderen hebben een schacht en twee uiteinden. Met uitzondering van de patella en de beenderen van de enkel en pols zijn alle beenderen van de extremiteiten lange beenderen.
 • Korte beenderen lijken op een soort kubus. In de pols en enkel komen deze beenderen voor. Sesambotjes zijn speciale korte beenderen, die in een pees ontstaan.
 • Platte beenderen zijn dunne, platte en vaak ietwat gebogen beenderen. Het sternum, de scapula, ribben en beenderen van de schedel zijn platte beenderen.
 • Onregelmatige beenderen hebben gecompliceerde vormen. In de heup en wervels komen beenderen van dit type voor.


Functies van beenderen

Naast het bepalen van de vorm van ons lichaam, hebben de beenderen van ons lichaam nog andere functies:


 • Steun geven: De beenderen vormen de kapstok van het lichaam. Ook geven de beenderen steun aan de organen.
 • Bescherming: De schedel beschermt de hersenen. De wervels beschermen het ruggenmerg en de ribbenkast beschermen de inwendige organen.
 • Beweging: De skeletspieren zitten middels pezen vast aan het skelet. De spieren gebruiken de beenderen als hefbomen om hun functie (bewegen) uit te voeren.
 • Opslag van mineralen en groeifactoren: Bot is een belangrijke opslagplaats van calcium en fosfaat. De mineralen worden vrijgemaakt, wanneer deze nodig zijn op andere plaasten van het lichaam. Ook is IGF opgeslagen in het botweefsel.
 • Bloedvorming: Hematopoese vindt plaats in het beenmerg.


De beenderen bestaan uit een weesfel dat wel onbewegelijk lijkt, maar voortdurend verandert. In de beenderen zitten cellen die voortdurend nieuw weefsel aanmaken. Het zijn osteoblasten, osteocysten en osteoklasten. Ze ontbinden het weefsel door zouten vrij te geven aan het bloed. Dat proces gaat het hele leven door.


De schedel

De afmetingen en de vorm van de schedel geven een idee van het volume van de hersenen. Dat was heel belangrijk voor het bestuderen van de evolutie van de mens. Hoe groter het volume van de hersenen werd, hoe meer de mens kon. De schedel bestaat uit 29 verschillende beenderen waarvan er zes in het oor zitten en één achter de tong:


 • 14 botten vormen je gezicht (zoals het neusbeen, de jukbeenderen en de kaken)
 • 8 botten vormen je hersenschedel (het deel van de schedel rond de hersenen).
 • De onderkaak en de 6 kleine botjes in je oren (2x3) brengen het totaal op 29 (tanden en kiezen worden niet meegerekend).


De onderkaak is het enige beweegbare bot van de schedel. Hij kan omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren bewegen om te bijten en te kauwen. De hersenen worden beschermd door de hersenpan. Die bestaat uit 8 beenderen die stevig aan elkaar vastzitten. De inhoud van de schdel van de mens is nu 1500 tot 1800 cm³. Er is blijkbaar geen groot verschil in inhoud met de schedel van onze voorouders, maar de afgelopen 20.000 jaar is de vorm wel veranderd. De hersenen zijn vooral groter geworden op de plak waar zich de zenuwcentra bevinden voor het 'sociale leven'.


Bij de geboorte sluiten de beenderen van de schedel niet overal mooi tegen elkaar aan. Bij een pasgeboren kindje zijn er zes plekken op de schedel die alleen worden beschermd door een membraam dat langzaam wordt vervangen door bindweefsel. Die plaatsen zijn heel buigzaam en vergemakkelijken de geboorte, omdat daardoor de vorm van de schedel zich kan aanpassen aan het geboortekanaal. Voordat de schedel helemaal is dichtgegroeid, neemt de hersenmassa snel toe. Deze plekken worden fontanellen genoemd.


De schoudergordel

De schoudergordel wordt gevormd door de schouderbladen en sleutelbeenderen. De schoudergordel verbindt het opperarmbeen met de romp. Aan de botten van de schoudergordel zitten aanhechtingspunten voor de spieren waarmee je je arm beweegt. De schouderbladen zijn door middel van spieren verbonden met de wervelkolom, waardoor de schouders beweeglijk zijn. Dankzij de sleutelbeenderen, kunnen wij onze armen zijwaarts spreiden.


Borstkas

De borstkas (of ribbenkast) is een buigzame, veerkrachtige kooi van ribben, die een bescherming vormt voor de longen, het hart en belangrijke bloedvaten. Er zijn 7 paar ware ribben, verbonden met het borstbeen, 3 paar valse ribben, die elk vastzitten aan de rib erboven, en 2 paar zwevende ribben. Tussen de ribben, en eraan vast, zitten de tussenribspieren dunne spierlaagjes die het uitzetten van de borstkas tijdens het ademen mogelijk maken.


Alle onderdelen van de borstkas (24 ribben, 12 wervels en een driedelig borstbeen) zijn ongeveer 5 miljoen keer per jaar in beweging, telkens wanneer je ademhaalt.


borstbeen

Het borstbeen is een lang, plat bot in het midden van de borstkas. Het is ongeveer 15 centimeter lang en bestaat uit 3 botten die aan elkaar vastzitten: een driehoekig bovendeel, een lang, smal middendeel en een klein, enigszins buigzaam onderste deel. Het is door middel van gewrichten verbonden met de 2 sleutelbeenderen, en met kraakbeen, dat de eerste tien ribben met het borstbeen verbindt. Het borstbeen heeft meerdere functies: versterking van de lichaamswand; bescherming van inwendige organen; aanhechting van spieren; en het borstbeen speelt een rol bij de ademhaling (niet bij alle gewervelden). Alleen dieren met vier ledematen hebben een borstbeen.


Armen

Het grote bot in je bovenarm, het opperarmbeen, loopt van het schouderblad tot de elleboog. Het heeft de kenmerkende vorm van een pijpbeen: een lang, dun middenstuk en twee ronde uiteinden. De kop van het bot past in de gewrichtskom van het schouderblad. De onderkant van het bot vormt bij je elleboog een scharniergewricht met de twee botten in de onderarm het spaakbeen en de ellepijp. Deze lange, dunne botten komen met het opperarmbeen samen in het ellebooggewricht.


Het spaakbeen en de ellepijp draaien en rollen over elkaar heen, van de elleboog tot de pols, om de handpalm voor- en achterwaarts te draaien. Als de palm van je hand naar achteren wijst, lopen het spaakbeen en de ellepijp parallel. Als de handpalm naar voren wijst, rolt het spaakbeen over de ellepijp heen waardoor een X-vorm ontstaat. Het spaakbeen loopt van het ellebooggewricht tot de duimzijde van de pols. De ellepijp loopt van de achterkant van de elleboog tot de pinkzijde van de pols. Ezelsbruggetje: ellepijP zit aan de kant van de Pink.


De hand bestaat uit 27 botjes. Samen zorgen ze ervoor dat de hand een beweeglijk instrument is, waarmee je dingen stevig kunt vastpakken, maar ook hele subtiele bewegingen kunt maken, zoals bijvoorbeeld pianospelen. De handbeenderen worden onderscheiden in drie groepen: de pols (8 handwortelbeentjes, ieder zo groot als een knikker), de middenhandsbeentjes (5 kleine pijpbeenderen die een waaier vormen vanuit de pols) en vingerkootjes (botjes in de vingers, totaal 14 heel kleine pijpbeenderen aan het uiteinde van de hand). De duim heeft 2 vingerkootjes, de andere vingers 3. Als je een vuist maakt, zie je bij de knokkels de uiteinden van de middenhandsbeenderen.


Wervelkolom

De wervelkolom is een kolom van 33 botten (wervels). De bovenste 24 wervels zijn met elkaar verbonden als de schakels van een ketting. De onderste 9 wervels zijn vergroeid tot het heiligbeen (5 vergroeide wervels), dat de wervelkolom ondersteunt en verbindt met het bekken, en het stuitbeen (4 vergroeide wervels) of staartbeen, dat geen functie meer heeft.


De bovenste 7 wervels van de wervelkolom zijn de halswervels. De bovenste halswervel heet de atlas. Twee achterhoofdsknobbels onderaan de schedel passen in komvormige gewrichtsvlakken van de atlas. Deze tillen de schedel lichtjes op, zodat je kunt knikken. De draaier is de tweede halswervel en heeft een uitsteeksel dat past in een groef van de atlas. Hierdoor kun je je hoofd draaien.


Na de halswervels, volgen 12 borstwervels die elk door middel van een beweeglijk gewricht verbonden is met 2 ribben. Door deze gewrichten kunnen de ribben op en neer gaan tijdens het ademen.


Na de borstwervels, volgen 5 lendewervels. Ze bevinden zich in de onderrug tussen de borstkas en de heupen, waar ze door hun krachtige bouw een groot gewicht kunnen dragen. Ze vormen een aanhechtingsplaats voor de rugspieren. Tenslotte volgt het heiligbeen: zijn wigvorm past precies in het achterste deel van het bekken.


Bekkengordel

Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen. Het bevindt zich op ongeveer de halve hoogte van het skelet van de mens, draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte. Het bekken van de vrouw is breder dan bij een man, om de geboorte van een kind mogelijk te maken.


Aan beide kanten van het bekken zit een diepe kom waarin de dijbeenkop (kogelgewricht) past. Beide heupbeenderen de zijkanten van het bekken - bestaan uit drie met elkaar vergroeide botten: het darmbeen (is het grootst: de bovenkant ervan voel je aan de voorkant van je lichaam een beetje uitsteken), het zitbeen (aan de bil-zijde: dit bot draagt je hele gewicht als je zit) en het schaambeen (aan de voorzijde in de schaamstreek). Twee botten aan het einde van de wervelkolom het heiligbeen en het stuitbeen, zie bij wervelkolom vormen de achterkant van het bekken.


Het bekken van de mens is vanwege de rechtopgaande manier van voortbewegen heel anders gevormd dan bij andere gewervelden. Doordat de mens op twee benen loopt, ligt het bekken in een rechte lijn tussen de wervelkolom en de benen. Het bekken heeft een ronde vorm, zodat de steunlijn langs de wervelkolom omlaag loopt, via elke helft van het bekken naar het heupgewricht, en omlaag in elk been. Bij dieren die op vier poten lopen, staan de poten onder een rechte hoek met de wervelkolom. De rechte hoek wordt overbrugd door het langwerpige bekken.


Benen

Het grote bot in je bovenbeen, het dijbeen, loopt van het bekken tot de knie. Het bovenste uiteinde van het dijbeen vormt een kogelgewricht met het bekken (heupbeen), waardoor beweging in verschillende richtingen mogelijk is. Het onderste uiteinde vormt een scharniergewricht met het scheenbeen, waardoor de knie kan buigen.


Het onderbeen bevat twee botten, het scheenbeen en het kuitbeen, die de knie met de enkel verbinden. Het scheenbeen is na het dijbeen het langste en zwaarste bot in je lichaam. De voorkant van het scheenbeen kun je vlak onder het huidoppervlak voelen, want er zit geen spier tussen huid en bot; daarom doe een geschaafde scheen zo'n pijn. Als je staat, ondersteunt het scheenbeen je lichaam. Het dunnere kuitbeen draagt niet je gewicht, maar ondersteunt wel het enkelgewricht. De knobbelige uitsteeksels van de enkel zijn geen enkelbotten, maar de uiteinden van het scheenbeen.


De knieschijf is een zogenaamd sesambeen: een klein, ovaal botje dat zich als een verbening binnen een pees ontwikkelt op plekken in het lichaam die aan wrijving zijn blootgesteld. De knieschijf is ontwikkeld in de pees van de vierkoppige dijspier, en bevindt zich tussen het dijbeen en scheenbeen. De knieschijf beschermt het kniegewricht.


De voet bestaat uit 26 botjes. De voetbeenderen worden onderscheiden in drie groepen: de 7 onregelmatige voetwortelbeentjes, die je enkel en je hiel vormen, de 5 lange middenvoetsbeentjes, die samen het voetgewelf vormen, en de 14 teenkootjes. De grote teen heeft 2 teenkootjes, de andere tenen 3.


De beentjes in de voet vormen een lichte boog met natuurlijke veerkracht. Als de voet wordt neergezet wordt de boog vlakker; wordt hij opgetild dan springt de boog terug. Dit werkt als een schokdemper tijdens het lopen.


Beenweefsel

Beenweefsel bevat veel minerale zouten die de beenderen stevig en stijf maken. Bij kinderen zitten er nog niet zoveel minerale zouten in het beenweefsel als bij volwassenen. Daarom zijn heel jonge kinderen ook heel lenig en kunnen ze bewegingen uitvoeren die volwassenen niet meer kunnen.


Beenmerg

Het binnenste, sponsachtige deel van bepaalde beenderen bevat beenmerg, een weefsel dat bloedcellen kan aanmaken. Beenmerg zit vooral in de dijbeenderen, het bekken, het borstbeen en de beenderen in het hoofd, die vooral rood beenmerg bevatten. Er worden voortdurend bloedcellen aangemaakt, omdat ze nogal een kort leven hebben en telkens moeten worden vervangen. Dat gebeurt in bepaalde beenderen; het andere beenmerg is de opslagplaats voor vetreserves en overschotten aan mineralen.


Een aantal beenderen van het skelet op een rijtje : wandbeen(zijkant schedel), achterhoofdsbeen (schedel), halswervels, ruggenwervels, sleutelbeen, borstbeen, ribben, schouderblad, ellepijp, spaakbeen, bovenarmbeen, stuitbeen, zitbeen(onderkant bekken), vingerkootjes, voetkootjes, knieschijf, dijbeen, darmbeen (bovenkant bekken), scheenbeen, kuitbeen, voetwortel, hiel.


Zie ook:

<google uid="C02" position="none"></google