Zichtbare zorg Fysiotherapie, factsheet

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Zichtbare Zorg Fysioherapie

Zicht op kwaliteit van de fysiotherapie

In Zichtbare Zorg Fysiotherapie werken de volgende zeven partijen samen: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie (NPCF), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Consumentenbond (agendalid stuurgroep), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Bureau Zichtbare Zorg van de IGZ (ZiZo).

Het moet duidelijk zijn welke kwaliteit zorgaanbieders leveren, en wat de verschillen in kwaliteit zijn tussen zorgaanbieders. Juist nu door het nieuwe zorgstelsel iedereen zelf kan kiezen waar hij zorg afneemt. Daarom is er het programma Zichtbare Zorg. In deze factsheet leest u in het kort wat Zichtbare Zorg Fysiotherapie doet. Zichtbare Zorg Fysiotherapie is onderdeel van het zorgbrede programma Zichtbare Zorg. Meer informatie daarover vindt u in de brochure ‘Zichtbare Zorg voor Zichtbare Kwaliteit’ op www.zichtbarezorg.nl

Doel

Fysiotherapeuten behandelen klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat van hun patiënten. Het doel van Zichtbare Zorg is om goed zicht te krijgen op de kwaliteit van deze zorgverlening. Het verzamelen van kwaliteitsgegevens levert belangrijke informatie op voor de betrokkenen:

  • keuze-informatie voor patiënten
  • spiegelinformatie voor zorgverleners, zodat zij hun eigen kwaliteit kunnen verbeteren
  • inkoopinformatie voor zorgverzekeraars
  • toezichtinformatie voor de IGZ
  • beleidsinformatie voor onder andere het ministerie van VWS

Werkwijze

In Zichtbare Zorg Fysiotherapie werken zeven partijen samen in een stuur- en projectgroep. Hieronder worden de stappen beschreven van de ontwikkeling van informatie over zorgkwaliteit, tot het beheren en vernieuwen van de informatie.

Stap 1: Ontwikkelen kwaliteitsindicatoren

In 2006 startte de stuurgroep met het ontwikkelen van de eerste versie van de indicatorenset. De set werd in een pilot geëvalueerd en vervolgens door de stuurgroep vastgesteld. In november 2008 is de indicatorenset opgeleverd. U kunt de indicatorenset vinden op www.zichtbarezorg.nl/fysiotherapie.

Stap 2: Pilot implementatie indicatoren

In 2009 wordt de geteste indicatorenset voor de eerste keer geïmplementeerd onder fysiotherapeuten. Dit is de landelijke pilot, die het KNGF uitvoert in opdracht van de stuurgroep Zichtbare Zorg Fysiotherapie. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten geweest en er is een webapplicatie met database en helpdesk ingericht. Fysiotherapeuten die deelnemen aan de pilot leveren in september en oktober gegevens aan, waaruit de indicatoren worden berekend. Voor het beheer en gebruik van de informatie gelden strenge regels die zijn vastgelegd in een dataprotocol. Deze is door de stuurgroep opgesteld. In december 2009 worden de indicatoren uit de pilot openbaar gemaakt. Fysiotherapeuten die kwaliteitsgegevens registreren tijdens de pilot, vullen de basisset kwaliteitsindicatoren in. Dit zijn de volgende drie online vragenlijsten:

  • 1. Fysiotherapeutisch handelen

Elke deelnemende fysiotherapeut vult de vragenlijst over het fysiotherapeutisch handelen in voor 30 patiënten. Deze vragen gaan vooral over het methodisch handelen; bijvoorbeeld of de fysiotherapeut een behandeldoel heeft vastgesteld en opgeschreven in het dossier. Het invullen kost ongeveer 13 minuten per vragenlijst.

  • 2. Praktijkinformatie

Per praktijklocatie wordt eenmaal de vragenlijst over praktijkinformatie ingevuld. De vragen gaan bijvoorbeeld over de praktijkorganisatie, kwaliteitsbeleid van een praktijk, professionele samenwerking en beschikbare informatie over een praktijk. Het invullen kost ongeveer 45 minuten.

  • 3. Patiëntervaring

Voor het meten van patiëntervaringen is een vragenlijst ontwikkeld. In de landelijke pilot nodigt elke deelnemende fysiotherapeut patiënten uit om deze vragenlijst online in te vullen. Het is de bedoeling dat tenminste 30 patiënten per fysiotherapeut deze vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst kost de patiënt ongeveer 15 minuten. Hoe meer patiënten de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder de informatie. In totaal kost meewerken tijdens de pilot gemiddeld acht uur per fysiotherapeut. Het KNGF werkt aan een programma van eisen voor een elektronisch patiëntendossier (Fysio-EPD). Uit dit Fysio-EPD moeten de indicatoren rondom het fysiotherapeutisch handelen met één druk op de knop kunnen worden gereproduceerd, zodat het aanleveren van gegevens in de toekomst beduidend minder tijd zal kosten.

Stap 3: Landelijke implementatie indicatoren

In 2010 zullen de kwaliteitsindicatoren landelijk geïmplementeerd worden. Daarvoor zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij de systematiek van het zorgbrede programma Zichtbare Zorg. Uiteraard zullen fysiotherapeuten en andere betrokkenen hier in een later stadium door Zichtbare Zorg over worden geïnformeerd.

Stap 4: Beheer en onderhoud indicatoren

De derde fase in de ontwikkeling van indicatoren is de onderhoudsfase. In deze fase is het uitvragen, valideren, publiceren en evalueren van de indicatorenset een reguliere activiteit geworden. Dat wil niet zeggen dat de set met indicatoren zich niet meer ontwikkelt. De indicatorenset zal steeds opnieuw bekeken en aangepast worden aan de stand van zaken in de fysiotherapie.

Link

Zie ook

Fysieke klachten?

Fysiothrapeut.JPG Raadpleeg uw fysiotherapeut, specialist in beweging [2]

Kine.be.JPG Voor België [3]