To brace or not to brace bij Idiopatische scoliose, scriptie

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

To brace or not to brace Het gebruik van braces in de behandeling van Adolescente Idiopathische Scoliose

Inleiding

Adolescente Idiopatische scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom van minimaal 11 graden, met onbekende oorzaak, die gediagnosticeerd kan worden bij kinderen tussen de 10 en 16 jaar. Braces vormen het belangrijkste onderdeel van de conservatieve therapie bij adolescente idiopathische scoliose.

Doel

Het onderzoeken van de invloed van een brace op de zijwaartse kromming bij adolescente idiopathische scoliose. Er wordt besproken wat het indicatiegebied is van een brace. Vervolgens wordt besproken of het effect van de brace op de kromming bewezen is. Tenslotte wordt gekeken naar de invloed van het type brace, de draagtijd en de therapietrouw op het effect van de behandeling.

Methode

Er is gezocht op Pubmed en Omega. Zoektermen waren: scoliosis, brace, conservative therapy, Boston, Charleston, Milwaukee, Cheneau, physical therapy, exercises. In totaal zijn er 11 artikelen gebruikt en 3 boeken.

Adolescente idiopathische scoliose

(Rigide) braces vormen volgens verschillende onderzoeken de meest effectieve behandelvorm bij scoliose. Het type brace is van invloed op het effect. Er bestaan nog meningsverschillen over de vraag welke brace het meest effectief is. Braces zijn het meest effectief als ze tussen de 18 en 23 uur per dag gedragen worden. De therapietrouw is nog niet optimaal. De meeste jongeren dragen de brace slechts 65% van de voorgeschreven tijd. Er zou nog meer aandacht besteed moeten worden aan het meer acceptabel maken van de brace voor de patiënt.

Conclusie

Wanneer de brace lang genoeg gedragen wordt is het een effectief middel om de toename van de kromming bij adolescente idiopathische scoliose tegen te gaan.

Zie ook: