Arbeidsrelevante klacht

Uit Wikifysio
Versie door Wsillen (Overleg | bijdragen) op 18 sep 2010 om 22:04

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Arbeidsrelevante aandoeningen: welke taken verrichten fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten I. van Dijke, Y. Kappe, M. Jans, R. Wams, R. Oostendorp, Nederland Paramedisch Instituut, vandijke@paramedisch.org

Inleiding

Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en oefentherapeuten–Mensendieck in de reguliere praktijk behandelen mensen met arbeidsrelevante aandoeningen. Over de kennis en deskundigheid van de betreffende beroepsbeoefenaren over arbeidsaspecten is weinig bekend. In het project PARABEL (‘Deskundigheidsbevordering PARAmedici bij reguliere zorg voor arbeidsrelevante aandoeningen van het BEwegingsstelseL’) is een inventariserend onderzoek uitgevoerd naar deze aspecten.

Vraagstelling:

Welke taken verrichten fysio-, ergo- en oefentherapeuten in de reguliere praktijk met betrekking tot arbeidsrelevante aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Methoden:

  • literatuuronderzoek,
  • gestructureerde interviews met sleutelfiguren uit de betreffende beroepsgroepen
  • een enquête onder bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en huisartsen.

Resultaten:

De taken van de betreffende beroepsbeoefenaren in de reguliere praktijk zijn:

  • het behandelen van klachten waarvan verondersteld wordt dat ze hun oorsprong vinden in de arbeid;
  • het bijdragen aan het (opnieuw) aan het arbeidsproces laten deelnemen van mensen, ongeacht of de klacht zijn oorsprong had in de arbeid;
  • het voorkómen van recidieven door onder andere advisering en voorlichting.

Conclusie:

Er bestaat inzicht in de taken van fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten Cesar en oefentherapeuten-Mensendieck in de reguliere praktijk op het gebied van arbeidsrelevante aandoeningen. Er is sprake van grote overeenstemming tussen de betreffende beroepsbeoefenaren. Met name in de uitvoering van die taken (wijze, accent, diepgang) liggen de verschillen. Duidelijkere verschillen zijn er in taken van therapeuten in de reguliere praktijk en taken van gespecialiseerde bedrijfstherapeuten.

Zie ook:


<google uid="C02"></google>