Denkfout

Uit Wikifysio
Versie door 193.108.210.3 (Overleg) op 23 nov 2009 om 10:42

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een denkfout, ook wel een cognitieve fout of een redeneerfout is een selectieve misinterpretatie die wel in overeenstemming is met het denkschema, maar een vertekening is van de oorspronkelijke informatie. Feitelijk neigen alle mensen ertoe selectief te interpreteren. In de psychopathologie is er sprake van forse vertekeningen.

Cognitieve therapie

De lijst met denkfouten is ontwikkeld door Aaron T. Beck in de 60er jaren van de 20e eeuw, waarbij hij in eerste instantie de focus legt op depressie. Hij stelde dat denkfouten depressie veroorzaakten of in stand hielden. De Cognitieve Therapie (CT) tracht vervormde en onrealistische denkwijzen te identificeren en te veranderen en derhalve emotie en gedrag te beïnvloeden. Inmiddels wordt de CT effectief toegepast bij meer psychologische aandoeningen zoals: verslavingen, eetstoornissen, fobieën, angststoornissen en paniekstoornissen. De communicatietechnieken die uit deze therapie zijn ontwikkeld, kennen tegenwoordig brede acceptatie binnen de terreinen van coaching, via de lichtere therapievormen zoals counseling tot in de psychiatrie, waaronder voornamelijk het presuïcidale syndroom.

Albert Ellis werkte met vergelijkbare ideeën vanuit een verschillend perspectief, met de ontwikkeling van de Rationeel Emotieve Therapie (RET).

Soorten denkfouten

Er zijn legio soorten denkfouten, waaronder:

Zie ook