Hamstrings

Uit Wikifysio
Versie door 212.26.213.101 (Overleg) op 16 sep 2009 om 11:10 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''hamstrings''' of ´achterdijbeenspier(en)´ is de verzamelnaam voor drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de [[musculus biceps femor...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De hamstrings of ´achterdijbeenspier(en)´ is de verzamelnaam voor drie spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de m. biceps femoris, de m. semitendinosus en de m. semimembranosus. Alle drie de spieren lopen van het zitbeen (lat.: os ischium) naar het onderbeen (lat.: crus). Een andere benaming voor deze spieren is dan ook wel de ischiocrurale spieren.

De hamstrings passeren zowel het heup- als het kniegewricht, en zijn dus bi-articulair. In de heup helpen ze om retroflexie tot stand te brengen. In het kniegewricht buigen de hamstrings het onderbeen. Daarnaast hebben de m. semitendinosus en de m. semimembranosus endorotatie van het onderbeen als functie. De m. biceps femoris heeft exorotatie van het onderbeen als functie, en is de enige spier die deze beweging tot stand kan brengen.

In de knieholte zijn de pezen van de hamstrings goed te voelen. Aan de binnenzijde is vooral de pees van de m. semitendinosus voelbaar. Aan de buitenzijde bevindt zich de pees van de m. biceps femoris.

De innervatie van de hamstrings gebeurt door de nervus ischiadicus, met uitzondering van de korte kop van de m. biceps femoris, die door de nervus peroneus communis wordt geïnnerveerd.

Lenigheid

De lenigheid van de mens wordt vaak gemeten door de soepelheid en rekbaarheid van de hamstrings. Zoals de bekende hamstring-stretch, waar vele varianten van zijn. Zie ook: Cooling-down


Sjabloon:Navigatie spieren onderste lidmaat