Handfysiotherapie: verschil tussen versies

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken
(Website)
(Website)
Regel 42: Regel 42:
 
==Website==
 
==Website==
 
Nederlands Gezelschap voor Handtherapie [http://www.handtherapie.com/gezocht/handtherapeut-gezocht/]
 
Nederlands Gezelschap voor Handtherapie [http://www.handtherapie.com/gezocht/handtherapeut-gezocht/]
 
+
Handletselboek [http://www.thehandclinic.nl/LinkClick.aspx?fileticket=ohLk4wsmpiQ%3D&tabid=326&mid=929]
  
 
Bron: Basistekst Gruijthuijsen Fysiotherapie Weert
 
Bron: Basistekst Gruijthuijsen Fysiotherapie Weert

Versie van 15 mrt 2013 om 15:58

Handfysiotherapie

Inleiding

Uw handen zijn de instrumenten van uw ideeën, hobby’s, werk, emoties en zelfstandigheid. Schrijven, tekenen, schilderen, timmeren, bouwen, typen, aankleden, wassen, koken, poetsen, voelen, etc., zonder ‘gezonde’ handen gaat het veel moeilijker of helemaal niet en zit je echt met je handen in het haar. Een relatief klein letsel kan daarom al tot een grote beperking leiden. In iedere hand zitten onder andere 27 botjes, 30 gewrichten, meer dan 40 spieren en talloze bandjes, bloedvaten en zenuwen. Deze liggen in een relatief kleine ruimte heel nauwkeurig naast, in, op of onder elkaar, zodat ze samen voor zeer gevarieerde en krachtige activiteiten kunnen zorgen. Doordat alle structuren heel nauw en ingewikkeld met elkaar samenwerken is een gespecialiseerde benadering gewenst.

Aandoeningen van de hand

Kleine aandoeningen aan de vinger of hand kunnen verstrekkende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms van de hele arm. De dagelijkse activiteiten zoals het wassen en aankleden, een boterham smeren, een brief schrijven of een hand schudden kunnen plotseling verstoord raken, doordat de mechaniek en de sturing van de hand het laten afweten. Deze aandoeningen kunnen langzaam ontstaan (arthrose, overbelasting) of plotseling, na bijvoorbeeld een trauma.Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereisen handaandoeningen een gedegen aanpak door een hiervoor gespecialiseerde handtherapeut. Hierbij kunt u denken aan alle handgerelateerde klachten, zoals:

  • Peesletsel (bijvoorbeeld door overbelasting of val),
  • ziekte van Dupuytren (koetsiershand),
  • ziekte van Quervain,
  • carpaal tunnel syndroom,
  • trigger finger,
  • UCL letsel (skiduim, gamekeepers thumb),
  • fracturen van hand of pols,
  • artrose
  • reumatoïde artritis

Wat is een handtherapeut?

Een handtherapeut is een fysiotherapeut/ ergotherapeut, die zich speciaal heeft bekwaamd in de revalidatie en behandeling van aandoeningen van hand en pols. De behandeling bestaat in veel gevallen uit een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. Naast de reguliere behandeling kan de handtherapeut in samenwerking met de ergotherapeut ook daar waar nodig ondersteunende behandeling geven, zoals het vervaardigen van spalken/orthesen, of tape. Ook littekenbehandeling en het geven van adviezen in het kader van vrije tijd en werkgerelateerde activiteiten horen bij het werk van de handtherapeut. In de regel is er sprake van een samenwerking tussen verwijzend specialist, in de persoon van ortopeed, reumatoloog of plastische chirurg, en handtherapeut.

Hoe behandelt de handfysiotherapeut?

Via directe toegang of na verwijzing door de huisarts of specialist kan de handtherapeut het probleem van de hand en pols in kaart brengen, een optimaal behandelplan vaststellen en samen met u als patiënt tot een behandelovereenkomst komen om de functie van de hand te verbeteren of herstellen. Waar nodig zal de handtherapeut voor de maximaal haalbare functie adviezen geven voor eventueel noodzakelijke aanpassingen en voorzieningenverstrekking (bijv. spalk- en hulpmaterialen). De handtherapeut kan ook op verwijzing van de huisarts of specialist een eenmalig consult verrichten als een aanvullend onderzoek ten behoeve van de aandoening van hand en pols (letsel expertise). Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereist een handaandoening een gespecialiseerde opleiding en aanpak.

Behandelvormen kunnen zijn:

  • verbeteren van de beweeglijkheid van de hand of pols
  • verbeteren van de kracht van de hand of pols d.m.v. oefentherapie
  • verbeteren van de motoriek voor dagelijkse activiteiten,
  • hobby's, sport en/of werk
  • advies t.b.v. littekenverzorging, belasting/belastbaarheid,
  • pijndemping en hervatting werk, hobby's en sport
  • spalktherapie

Waarom handfysiotherapie?

De diagnostiek en behandeling van handletsels en handaandoeningen vereisen specifieke kennis van de anatomie en fysiologie van de hand en pols. Een officieel erkende handtherapeut is hiertoe opgeleid.Daarnaast speelt praktische ervaring een belangrijke rol. Hoe meer patiénten door de handtherapeut gezien worden hoe vaardiger deze wordt. Via bijgaande link vindt u officieel erkende handtherapeuten.

Website

Nederlands Gezelschap voor Handtherapie [1] Handletselboek [2]

Bron: Basistekst Gruijthuijsen Fysiotherapie Weert

Fysieke klachten?

Fysiothrapeut.JPG Raadpleeg uw fysiotherapeut, specialist in beweging [3]

Kine.be.JPG Voor België [4]