Knie anatomie

Uit Wikifysio
Versie door Sander (Overleg | bijdragen) op 20 dec 2010 om 08:51 (Zie ook)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Knie

Inleiding

De knie wordt gevormd door vier botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). Het kuitbeen maakt geen direct deel uit van het kniegewricht dat in functie lijkt op een scharnier maar is het aanhechtingspunt van belangrijke spieren en de laterale collaterale band (zie verder). De knieschijf bevindt zich in het verloop van de strekpees van de knie. Grofweg kunnen in het kniegewricht drie afzonderlijke gewrichten worden onderscheiden met in elk van deze gewrichten een typische serie aandoeningen:

  • het binnenste (mediale) gewricht tussen bovenbeen en scheenbeen
  • het buitenste (laterale) gewricht tussen bovenbeen en scheenbeen
  • het voorste gewricht tussen bovenbeen en knieschijf

Men3.JPG Knie anatomie

Menisci

Aan de binnenzijde en buitenzijde bevindt zich tussen bovenbeen en scheenbeen de meniscus. Er is een binnen meniscus (mediale meniscus) en een buiten meniscus (laterale meniscus).

De meniscus is aan de buiten(kapsel)zijde dikker dan aan de binnenzijde en lijkt qua vorm op een appelschijf. Aan de meniscus onderscheidt men een voorhoorn, een middenhoorn en een achterhoorn. De mediale meniscus zit stevig aan het kniekapsel verankerd. De achterhoorn van de laterale meniscus ligt los van het kniekapsel en wordt om die reden minder vaak beschadigd dan de achterhoorn van de mediale meniscus.

Kruisbanden

Centraal in de knie bevinden zich de voorste en achterste kruisband. De kruisbanden zorgen ervoor dat het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen niet naar voor (voorste kruisband) en niet naar achter (achterste kruisband) kan verschuiven.

De foto's tonen het vooraanzicht (foto) en het achteraanzicht (foto) van een anatomisch preparaat van de humane knie.

Ventraal small.jpg

Opengewerkte knie ventraal

Dorsaal small.jpg

Opengewerkte knie dorsaal

Collaterale banden

De collaterale banden bevinden zich aan de binnen en buitenzijde van de knie. Men onderscheidt de mediale collaterale band (loopt van bovenbeen naar scheenbeen) gedeeltelijk in het kniekapsel verlopend en de laterale collaterale band (loopt van bovenbeen naar kuitbeen) buiten het kniekapsel. De collaterale banden geven stabiliteit in de zijdelingse richting.

De stabiliteit van de knie wordt verder verzorgd door het kniekapsel zelf en een aantal net buiten het kapsel verlopende kapselverstevigingen.

Ook de meniscus heeft door zijn vorm en verbinding aan het kniekapsel en het scheenbeen een stabiliserende werking in de knie. Deze stabiliserende functie is altijd ondergewaardeerd en is de voornaamste reden om zo min mogelijk meniscusweefsel te verwijderen in geval van meniscusletsel.

In de knieholte lopen een aantal belangrijke zenuwen en bloedvaten.

Spieren

De knie wordt aangestuurd door krachtige spiergroepen waarvan de bovenbeenspieren (Quadricepsmusculatuur aan de voorzijde, de hamstrings aan de achterzijde en de adductoren aan de binnenzijde) het belangrijkst zijn. Ook de kuitspieren hebben een functie in de beweging en de stabiliteit van de knie.

De gewrichtsoppervlakken worden bedekt door een kraakbeenlaag met een dikte van ongeveer 4 mm. Het kraakbeen bestaat voor 90 % uit water gebonden aan eiwitmoleculen en suikerachtige stoffen (onder andere glucosamine en chondroitine). Het kraakbeen wordt gevoed vanuit de gewrichtsvloeistof (synovia). In een gezonde knie voldoet een enkele druppel synoviaal vocht om de kraakbeenoppervlakken te smeren.

Meniscectomie01 small1.jpg

Röntgenfoto knie na menisectomie

Op een gewone röntgenfoto is er wegens de waterrijkdom van kraakbeen sprake van een gewrichtsspleet, immers de röntgenstralen worden door het waterrijke kraakbeen niet geremd.

Een versmalling van de gewrichtsspleet op een staande röntgenfoto betekent dan ook verlies van kraakbeen (foto)(zie ook onder arthrose).

Bursae

Achter de kniepees ligt een vetlichaam (vetlichaam van Hoffa) dat rijk is aan zenuwweefsel. Het vetlichaam kan reactief zwellen aansluitend aan een operatieve behandeling en heeft een veronderstelde functie in de afweer binnen de knie. Op de foto staat een rood kenmerk in het vetlichaam van Hoffa zoals dat op de MRI wordt afgebeeld. Rond de knie bevinden zich net buiten het kapsel een aantal slijmbeurzen. De bursa prepatellaris, de slijmbeurs die tussen de knieschijf en de huid ligt, is de belangrijkste slijmbeurs rond de knie.Hoffa MRI small.jpg

Zie ook

Link

  • ppt Sportblessures [1]

Youtube

  • Knie anatomie in beeld[2]