Mindfulness

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Opening eerste centrum voor mindfulness

Inleiding

NIJMEGEN – Het Han Fortmann Centrum in Nijmegen opent donderdag 10 september het eerste centrum voor mindfulness in Nederland. Mindfulness is de afgelopen tien jaar in de belangstelling komen te staan als behandelmethode bij depressies en andere psychische problemen.

Dit nieuwe centrum is het belangrijkste instituut voor onderzoek, opleiding en patiëntenzorg op het gebied van mindfulness in Nederland. Het centrum is nauw verbonden aan het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit.

Postgraduate opleiding

De afdeling Psychiatrie van het UMC geeft aan patiënten trainingen volgens de principes van de op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie. Verder ontwikkelt het Radboud een postgraduate opleiding voor mindfulnesstrainer, een professionele opleiding die de kwaliteit van toekomstige trainers waarborgt.

Bewustzijn

Mindfulness is een bewustzijnsvorm waarbij iemand observeert wat er zich voordoet in zijn lichaam en geest, zonder onmiddellijk te oordelen of te handelen. Door deze observaties kan men afstand nemen van automatische reacties die het welzijn in de weg staan. Mindfulness kan aangeleerd worden, waardoor een andere houding ontstaat tegenover lichamelijk of psychisch leed.

Zie ook

Link

  • Gratis online cursus Mindfulness gebaseerd op Tai chi [1]

Fysieke klachten?

Fysiothrapeut.JPG Raadpleeg uw fysiotherapeut, specialist in beweging [2]

Kine.be.JPG Voor België [3]