Pilates en fysiotherapie, meerwaarde?, scriptie: verschil tussen versies

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM - INSTITUUT FYSIOTHERAPIE SAMENVATTING AFSTUDEEROPDRACHT van: Paula Neculau en Karin Wittberger datum/jaar: Januari 2005 titel: Pilates in de...')
 
 
Regel 1: Regel 1:
 
HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM - INSTITUUT FYSIOTHERAPIE
 
HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM - INSTITUUT FYSIOTHERAPIE
 
SAMENVATTING AFSTUDEEROPDRACHT
 
SAMENVATTING AFSTUDEEROPDRACHT
van: Paula Neculau en Karin Wittberger
+
van:Karin Wittberger
 
datum/jaar: Januari 2005
 
datum/jaar: Januari 2005
  

Huidige versie van 15 jun 2014 om 20:26

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM - INSTITUUT FYSIOTHERAPIE SAMENVATTING AFSTUDEEROPDRACHT van:Karin Wittberger datum/jaar: Januari 2005

titel: Pilates in de Fysiotherapie

Samenvatting

Inleiding:

Pilates is een nieuwe trainingsvorm die ook in Nederland snel aan populariteit wint. Naast de fitness-deskundigen ontdekken ook fysiotherapeuten de mogelijkheden van deze trainingsmethode. In het kader van onze beroepsopdracht hebben we onderzocht welke waarde deze methode voor de Nederlandse patiëntenzorg binnen de fysiotherapie kan hebben.

Methode:

De resultaten van ons onderzoek zijn verkregen middels literatuur-onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van bronnen zoals internet en vakspecifieke literatuur op medisch en fysiotherapeutisch gebied, aangevuld met praktische ervaring met de methode Pilates.

Resultaten:

De methode Pilates omvat 34 basisoefeningen op de mat en meer dan 500 oefeningen op speciale apparatuur. Primaire doelstellingen van de Pilates-training zijn het ontwikkelen van rompstabiliteit en het herstellen van spierdysbalans. Het trainen van de diepe intrinsieke rompstabilisatoren, de m. transversus abdominis en de m. multifidus lumborum, staat hierbij op de eerste plaats. Binnen de fysiotherapie wordt de methode Pilates vandaag de dag in o.a. sportrevalidatie, revalidatie van orthopedische klachten, geriatrie, neurologische revalidatie en revalidatie van chronische pijnpatiënten toegepast. De waarschijnlijk grootste beperking van de methode Pilates is het ontbreken van kwalitatief goed gecontroleerd effectonderzoek. Recent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van rompstabiliteit en lage rugklachten biedt echter een belangrijk aanknopingspunt voor de wetenschappelijke onderbouwing van de methode Pilates.

Conclusie:

Uit ons onderzoek blijkt dat de Pilates-training een belangrijke meerwaarde aande fysiotherapie kan bieden. Centraal staan hierbij de het functionele trianen van rompstabiliteit, de nadruk op de diepe, intrinsieke romp-stabilisatoren, het trainen van het hele lichaam i.p.v. aparte spiergroepen, de nadruk op een adequate ademhaling en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn. Ook voor de behandeling van chronische lage rugklachten als gevolg van instabiliteit biedt Pilates een uitgebreid en gevarieerd oefenrepertoire.

Aanbeveling:

Tegenover de positieve praktijkervaring van therapeuten en patiënten staat het gebrek aan kwalitatief goed, Pilates-specifiek gecontroleerd effectonderzoek. Wetenschappelijk effectonderzoek zal in de toekomst de nodige wetenschappelijke onderbouwing voor de klinische praktijk moeten leveren.