Popliteus tendinitis

Uit Wikifysio
Versie door Wsillen (Overleg | bijdragen) op 16 okt 2010 om 13:36

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Popliteus tendinitis= heuvelknie


Popliteus1.jpg

Inleiding

Bij popliteus tendinitis zit er een scheur in de popliteuspees. Deze loopt van de buitenrand van de onderkant van het dijbeen (femur) diagonaal langs de achterkant van de knie naar de binnenkant van de bovenkant van het scheenbeen (tibia).

Oorzaak

De popliteuspees voorkomt dat het onderbeen tijdens het hardlopen naar buiten draait. Zowel bij het overmatig naar binnen kantelen van de voeten (pronatie), als bij het heuvelafwaarts rennen bestaat de kans op overbelasting van deze pees, die hierdoor kan scheuren. De hardloopblessure kan ook worden veroorzaakt door steeds aan dezelfde kant van een bol wegdek te lopen.

Langs de buitenkant van de knie treden pijn en gevoeligheid op, vooral wanneer men heuvelafwaarts rent. De patiënt mag helemaal niet hardlopen totdat het gebied pijnvrij is, en wanneer hij weer met hardlopen begint, mag hij dit de eerste drie weken niet heuvel af doen. Tijdens het genezingsproces is fietsen een goed alternatief. Steunzolen, vooral driehoekige wiggen (varus-wiggen) die vóór de hiel worden geplaatst, kunnen ertoe bijdragen dat de voet bij de afwikkeling niet naar binnen kantelt.

Zie ook

Youtube

  • Knie anatomie in beeld[1]