Touch for Health

Uit Wikifysio
Versie door Wsillen (Overleg | bijdragen) op 26 mrt 2010 om 10:42

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Touch for health is een lichaamsgerichte alternatieve geneeswijze, waarbij wetenschappelijke kennis over het menselijk lichaam wordt gecombineerd met visies en methoden uit alternatieve geneeswijzen. Touch for health baseert zich goeddeels op inzichten uit de kinesiologie; de wetenschap die zich richt op de motoriek van het menselijk lichaam. Deze inzichten uit de kinesiologie worden verklaard door en gecombineerd met visies over onder andere lichaamsenergie, het meridiaansysteem en chakra's, zoals bekend van alternatieve geneeswijzen als reiki, acupunctuur en magnetiseren.

Verklaringsmodel

Volgens de touch for health theorie worden zowel lichamelijke als psychische klachten veroorzaakt door spierzwakten en energieblokkades. Middels spiertesten en aanraking tracht men bij touch for health de energiedoorstroming en het zelfherstellend vermogen van de cliënt te stimuleren, om zo deze spierzwakten en energieblokkades op te heffen. Het doel van touch for health is het bereiken van een fysiek, mentaal en spiritueel evenwicht.

Toegepaste kinesiologie & touch for health

Touch for health is ontstaan uit de toegepaste kinesiologie; in zowel theorie als praktijk lijken touch for health en toegepaste kinesiologie sterk op elkaar. Toegepaste kinesiologie is in de jaren 1960 ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor George J. Goodheart (1981-2008) als een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op kennis uit de wetenschappelijke studie naar de menselijke motoriek: kinesiologie. Toegepaste kinesiologie is gestoeld op de aanname van George J. Goodheart dat iedere spier of orgaan in direct verband staat met een (andere) specifieke spier. Wanneer er een verstoring optreedt in de werking van een spier of orgaan, is dat volgens de toegepaste kinesiologie het gevolg van een "zwakte" van de spier die in verbinding staat met die spier of dat orgaan. Deze aanname is niet wetenschappelijk bewezen en is in strijd met gangbare wetenschappelijke theorieën.

In 1976 richte George J. Goodheart het International College of Applied Kinesiology op, waar hij andere chiropractoren opleidde tot toegepast kinesioloog. John F. Thie was een van de eerste chiropractoren die zich "toegepast kinesioloog" kon noemen. George J. Goodheart was van mening dat toegepaste kinesiologie enkel aangeboden diende te worden door professionele toegepast kinesiologen. John F. Thie was het daarmee oneens. Hij schreef het boek "Touch for health" en ontwikkelde de "Touch for health" methode en een Touch for health cursus. Ook richtte hij de Touch for Healt Foundation (TFHF) op. Touch for health baseert zich op de toegepaste kinesiologie, maar tracht leken in staat te stellen deze methode zelf als hulpmiddel en zelfhulpmethode in te zetten. Tegenwoordig wordt touch for health vaak toegepast door alternatieve therapeuten.

Touch for health in theorie

Bij touch for health gaat men ervan uit dat spierzwakten en energieblokkades de aanleiding zijn voor zowel lichamelijke als geestelijke klachten. De touch for health therapeut tracht door middel van spiertesten deze spierzwakten en energieblokkades te lokaliseren. Bij een spiertest probeert men de spanning van spieren te meten. Deze spierspanning kan elektronisch gemeten worden, maar bij touch for health meet men de spierspanning handmatig; men spreekt bij touch for health daarom van "manuele spiertesten". Wanneer de spierzwakten en energieblokkades zijn gelokaliseerd, worden deze behandeld door middel van aanraking en massage technieken.

Om klachten en onbalans te verklaren werkt touch for health met een "gezondheidsdriehoek"; een denkbeeldige driehoek die is opgebouwd uit de begrippen:

  • Structuur

Onder structuur verstaat men fysieke aspecten, zoals zich vertillen, een verkeerde werkhouding of uitglijden.

  • Chemie

Chemie staat in de gezondheidsdriehoek voor onder andere voeding, medicijnen, luchtvervuiling of hormonen.

  • Psyche

Onder psyche wordt het psychologische geschaard, waaronder stress, overtuigingen, verdriet of spanning.

Volgens touch for health therapeuten beïnvloedt een verstoring aan één zijde van de gezondheidsdriehoek de twee andere zijden van de gezondheidsdriehoek, waardoor ook daar onbalans zou kunnen ontstaan.

TfH.jpg

Touch for health in praktijk

Tijdens een touch for health sessie, ook wel touch for health balans genoemd, worden er 14 of 42 spieren getest. Daarbij oefent de touch for health therapeut, in dit verband vaak de tester genoemd, lichte druk uit op specifieke spieren. Een voorbeeld hiervan is de uitgestrekte arm van de cliënt, die zacht naar beneden wordt geduwd door de therapeut. Ook kan de cliënt bij wijze van spiertest gevraagd worden om aan een stressvolle gebeurtenis te denken of een bepaalde geur of smaak waar te nemen. Aan de hand van de reactie van de spieren in het lichaam van de cliënt wordt de tester in staat geacht eventuele spierzwakten of energieblokkades te kunnen lokaliseren.

Wanneer er energieblokkades of spierzwakten zijn geconstateerd, zal de touch for health therapeut deze proberen te behandelen. De behandeling bestaat het in balans brengen van zwakke spieren door middel van het stimuleren van drie lichamelijke circulatiesystemen waarmee men bij touch for health werkt:


  • Lymfesysteem

Het lymfesysteem bestaat uit neurolymfatische punten. Deze bevinden zich langs het borstbeen en naast de wervelkolom, en worden geactiveerd door deze licht te masseren.


  • Bloedcirculatie

De bloedcirculatie tracht men te stimuleren door zogenaamde neurovasculaire punten die zich op het hoofd bevinden enige tijd vast te houden.


  • Meridiaanstelsel

Evenals veel spirituele geneeswijzen gaat touch for health uit van het bestaan van het meridiaanstelsel; een onzichtbaar stelsel van energiebanen. Net als bij onder andere Reiki en magnetiseren wordt het meridiaanstelsel gestimuleerd door met de hand over of boven het lichaam te strijken.

Kanttekeningen bij touch for health

Wegens gebrek aan consistent wetenschappelijk bewijs voor de werking en theoretische basis van touch for health en toegepaste kinesiologie worden beide door sceptici gezien als pseudowetenschappelijk. Een ander punt van kritiek betreft de subjectiviteit van de manuele spiertesten; deze zijn volgens critici volledig afhankelijk van de interpretatie van de tester, waardoor de diagnoses die worden gesteld door touch for health en toegepaste kinesiologie onnauwkeurig en onbetrouwbaar zijn.

Bij welke klachten

Touch for health wordt zowel ter preventie als ter genezing gebruikt voor mentale klachten, waaronder stress, angst en spanning. Daarnaast wordt een scala aan fysieke klachten behandeld, zoals:

  • rugpijn
  • allergieën
  • voedingstekorten
  • hoofdpijn.

Duur van touch for health

Een touch for health sessie duurt doorgaans tussen de 1 en anderhalf uur. De hoeveelheid benodigde sessies is afhankelijk van de klacht en het doel van de therapie. Bij een specifieke klacht kunnen enkele sessies voldoende zijn, terwijl bij preventief toepassen of gebruik als zelfhulpmethode, touch for health een voortdurend proces kan zijn.

Touch for health links

Spiertest op de proef - Informatief artikel over onder meer toegepaste kinesiologie en touch for health waarin verschillende aspecten van spiertesten worden beschreven, en de O-ringtest op de proef wordt gesteld. KNN - Website van Stichting Kinesiologisch Netwerk Nederland (KNN), een organisatie voor iedereen die met spiertesten werkt of daarin geïnteresseerd is.

Zie ook: